capital-l
lower-h
  • Letterenhuis

    Het geheugen van de Vlaamse literatuur
Het Letterenhuis is het literaire archief van Vlaanderen. Het verzamelt en bewaart manuscripten, brieven, foto’s en andere documenten van onder meer schrijvers, dichters, uitgevers en literaire tijdschriften van 1800 tot heden.
Claus 2018
Hugo Claus stierf op 19 maart 2008. Tien jaar na zijn overlijden herdenkt Het Letterenhuis, dat het Clausarchief bewaart en langdurige bruiklenen van de auteur in het bezit heeft, samen met vele partners deze literaire duizendpoot.
In de kijker
Expo
zaterdag 17 maart 2018 tot zondag 01 juli 2018 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Beleef Claus' niet aflatende inspiratie, zijn taalvirtuositeit en zijn precieuze en indrukwekkende manuscripten, die hij vaak zelf illustreerde. En vang een glimp op van de man achter de vele maskers.
Maud Vanhauwaert bij de presentatie van haar eerste stadsgedicht Witruimte
vrijdag 02 maart 2018 tot zondag 01 april 2018 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Witruimte: de oningevulde dagen in een agenda, al wat niet in een hokje te plaatsen valt of dat waar geen woorden voor bestaan? Of nog iets anders? Kom naar het Letterenhuis, schrijf in het witboek waarom je witruimte nodig hebt en ga met een affiche van Maud Vanhauwaerts eerste stadsgedicht naar huis.
Kies de mooiste zin van Hugo Claus.
2018 - en vijftig jaar geleden.
zondag 25 maart 2018 van 11:00 tot 12:30
Individuele bezoekers
Mei '68. Werd er toen geschiedenis geschreven of blijkt de grote verandering achteraf een illusie? Paul Goossens & Joachim Pohlmann vechten het voor u uit.
De wintereditie van 2017. Met veel Hugo Claus en met mooie verhalen over Van Ostaijen, Van Doesburg, Panamarenko & co, hofdame Lia Timmermans en Dirk Lauwaert!
Collectie
Georges Meir
Raadpleeg de collectie van het Letterenhuis in de leeszaal.
Ontdek in de databank Agrippa over welke personen, verenigingen en onderwerpen het Letterenhuis archief en documentatie bewaart - en zoek naar specifieke correspondentie, handschriften, affiches, foto's en iconografie.
foto Noortje Palmers
Beleef in het museum het grote verhaal van de Vlaamse letteren. Ontdek de honderden schrijvers en de belangrijke thema's van twee eeuwen literatuur.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief